024 202 23 16

Hoe schrijf je SEO teksten?

15 oktober 2021
1 minuut
Rachel Wennekes
Het belangrijkste doel van zoekmachines als Google is het aanbieden van de beste content aan de gebruiker. Als website-eigenaar is het dan ook belangrijk dat jij de juiste content van hoge kwaliteit biedt. Daaraan dragen SEO teksten bij. Dergelijke teksten optimaliseren niet alleen voor belangrijke zoektermen, maar bieden de bezoeker relevantie informatie omtrent de gezochte onderwerpen. Een website is dan ook voor zijn gebruikers en niet uitsluitend voor zoekmachines gemaakt. De zoekwoorden en -termen in SEO teksten maken het de zogeheten ‘crawlers’ van zoekmachines wel gemakkelijker om te begrijpen waar je website over gaat.

Zoekwoordonderzoek en de concurrentie op zoekwoorden

Het schrijven van sterke SEO teksten begint met het uitvoeren van een gedegen zoekwoordonderzoek. Dit onderzoek geeft je inzicht in de zoekwoorden die je in je teksten zou moeten gebruiken. Specifieke zoekwoorden, helemaal wanneer deze uit meerdere woorden bestaan, zijn vooral interessant. Zoektermen die uit meerdere zoekwoorden bestaan worden ook wel longtail zoekwoorden genoemd. De concurrentie hierop is doorgaans laag (we noemen dit ook wel een lage keyword difficulty) en de zoeker heeft een specifieke intentie. Met zoekwoorden waarin veel concurrentie bestaat is het erg lastig hoog in de rankings te komen.

Aansluiting bij de zoekintentie van je doelgroep

De term SEO teksten lijkt te suggereren dat je deze teksten enkel voor zoekmachines als Google schrijft. SEO staat immers voor Search Engine Optimization. Alhoewel dit vroeger het geval was, is dat nu geenszins meer zo. Google en andere zoekmachines willen hun klanten namelijk zo goed mogelijke resultaten bieden. SEO teksten moeten dus aansluiten bij hetgeen waarnaar de doelgroep op zoek is. Zo kun je ook de juiste woordkeuze bepalen. Wanneer je schrijft voor mensen van middelbare leeftijd, is de tekst anders dan wanneer je deze voor de doelgroep jongeren schrijft.

Aan de slag met het schrijven van SEO teksten

Alvorens je start met het schrijven van SEO teksten, voer je na het zoekwoordonderzoek ook een goede research uit. Het is belangrijk dat je gebruikmaakt van betrouwbare informatie. Gebruik ook minstens vijf relevante artikelen. SEO teksten schrijf je niet lukraak, maar aan de hand van een vooraf gemaakt overzicht van de te bespreken punten. Eerst schrijf je de tekst zelf en pas daarna de inleiding. Bij het schrijven is het belangrijk om korte, duidelijke zinnen te gebruiken en met veel tussenkopjes te werken. Ook gebruik je veel signaalwoorden en bullet points.