Semrush vs. Ahrefs: welke is het beste?

Gepubliceerd: 23 februari 2023
Bijgewerkt: 28 september 2023
Leestijd: 10 minuten

Inhoudsopgave

In de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) zijn er talloze tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het verbeteren van je online vindbaarheid. Twee van de meest populaire SEO-tools zijn Semrush en Ahrefs. Hoewel beide tools vergelijkbare functies hebben, zijn er ook enkele belangrijke verschillen. In dit blog vind je de voor- en nadelen van Semrush en Ahrefs, vergelijken we de twee tools met elkaar en kijken we welke tool het beste is.


Waarom gebruikmaken van dit soort tools?

Programma’s zoals Semrush en Ahrefs zijn eigenlijk onmisbare tools geworden voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) en digitale marketing. Met deze tools kan de online zichtbaarheid verbeterd worden en meer verkeer naar websites gegenereerd worden. Uiteindelijk zal dit zorgen voor het vergroten van de naamsbekendheid. Wie wil dat nou niet?


Daarnaast is het voordeel van deze tools dat je er een concurrentieonderzoek mee uit kunt voeren. Door inzicht te krijgen in de prestaties van concurrenten in zoekmachines, kun je jouw eigen SEO-strategieën en campagnes optimaliseren om beter te presteren dan je concurrenten. Ook kun je de tools gebruiken om zoekwoorden te identificeren en te analyseren die relevant zijn voor jouw doelgroep. Daardoor weet je welke woorden goed presteren in zoekmachines.


Daarnaast bevatten Semrush en Ahrefs ook functies om backlinks te onderzoeken en te analyseren. Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website en zijn een belangrijke factor voor SEO en online zichtbaarheid. Met deze tools kun je de backlinks van je eigen website en die van concurrenten analyseren, zodat je jouw backlink-strategieën kan optimaliseren om meer en betere backlinks te genereren.


Bovendien hebben de tools ook een functie voor het bijhouden van posities in zoekmachines. Dit maakt het mogelijk om de prestaties van jouw website in zoekmachines te volgen en te meten en om trends in jouw posities in zoekmachines te identificeren. Door deze gegevens te analyseren, kun je jouw SEO-strategieën aanpassen om betere prestaties te behalen in zoekmachines.


Als laatste bieden deze tools ook een breed scala aan andere functies en analyses, zoals site-audit, social media-analyse en content-analyse, die je kunt gebruiken om je digitale marketingprestaties te verbeteren. Het gebruik van dergelijke tools kan daarom een ​​belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen en implementeren van effectieve SEO-strategieën.


Semrush in de schijnwerper

Semrush is een SEO-tool die wordt gebruikt voor zoekwoordonderzoek, backlink-analyse, site-audit en nog veel meer. Met Semrush kun je de positie van je website in zoekresultaten volgen, concurrenten analyseren, content optimaliseren en nieuwe zoekwoorden ontdekken. Een van de belangrijkste voordelen van Semrush is dat het een zeer gebruiksvriendelijke interface heeft en een breed scala aan opties heeft.


Verder is het echt een all-in-one tool. Semrush biedt veel opties voor SEO, PPC, content marketing, social media en ga zo maar door. Dit maakt het een handige tool voor het beheren van alle facetten die komen kijken bij jouw online vindbaarheid. Daarnaast heeft Semrush de grootste database van zoekwoorden, backlinks en zoekopdrachten van alle SEO-tools op de markt. Dit betekent dat het een van de meest uitgebreide analyses kan bieden. Het laatste voordeel van Semrush is dat de tool veel verschillende abonnementen aanbiedt voor verschillende budgetten. Dit maakt het toegankelijk voor bedrijven van allerlei groottes.


Toch kent Semrush ook een aantal nadelen. Zo brengt de tool, ondanks verschillende pakketten voor diverse budgetten, redelijk hoge kosten met zich mee. Het goedkoopste abonnement start met een prijs van $ 119,95 per maand, wat vooral voor kleine ondernemers een behoorlijk grote kostenpost kan zijn.


Daarnaast kan het behoorlijk wat tijd kosten om te leren met de tool te werken door de grote set aan functies die Semrush heeft. Semrush kan daardoor vooral voor nieuwe gebruikers erg overweldigend zijn. Verder laat Semrush maar beperkte gegevens zien van zoekwoorden en backlinks door beperkingen die zijn opgelegd door diverse zoekmachines.


Ook geeft het gebruik van Semrush natuurlijk niet direct een garantie voor succes. De tool kan je waardevolle inzichten geven, maar je moet nog steeds met deze inzichten hard werken om je marketingdoelen te bereiken.


Aandacht voor de tool Ahrefs

Naast Semrush bestaat er nog een tweede populaire SEO-tool en dat is Ahrefs. Ahrefs is erg fijn voor SEO die zich vooral richt op backlink-analyse en concurrentieonderzoek. Het biedt ook functies voor zoekwoordonderzoek en het optimaliseren van de inhoud, maar deze zijn minder uitgebreid dan die van Semrush. Ahrefs is vooral populair vanwege de gigantische database van backlink-gegevens. Daardoor is het een onmisbare tool geworden voor het analyseren van concurrenten en het identificeren van kansen om links te verdienen.


Ahrefs heeft een groot aantal voordelen. Zoals hierboven al beschreven, staat Ahrefs vooral bekend om zijn uitgebreide backlink-analyse. Het heeft de grootste backlink-database van alle SEO-tools en biedt gedetailleerde analyses van backlinks, inclusief hun kwaliteit en relevantie. Daarnaast heeft Ahrefs een zogenoemde Keyword Explorer: Met deze ingebouwde functie kun je nieuwe zoekwoorden van de concurrentie vinden en analyseren. Verder kun je met de Rank Tracker de rankings in zoekmachines van je website bijhouden en geeft Ahrefs met deze functie je rapporten die je kunnen helpen bij het verbeteren van je SEO-strategie. Als laatste heeft Ahrefs Site Audit. Dit is een uitgebreide functie van de tool die je website controleert op technische problemen en suggesties geeft voor verbeteringen. Hierdoor kun je direct de fouten aanpakken, wat weer een positieve invloed kan hebben op jouw online vindbaarheid.


Net als Semrush heeft deze tool een aantal nadelen. Ook Ahrefs is redelijk duur, vooral als je het vergelijkt met andere SEO-tools die er zijn. Het goedkoopste abonnement begint bij € 89,- per maand. Daarnaast heeft ook Ahrefs te maken met gegevensbeperkingen. Hoewel de tool veel gegevens biedt, zijn er beperkingen op de hoeveelheid gegevens die je kunt opvragen en de frequentie waarmee je dit kunt doen. Dit kan frustrerend zijn als je op zoek bent naar meer gedetailleerde gegevens over bepaalde websites. Daarnaast kan het een tijd duren voordat je de tool volledig begrijpt en ermee kunt werken door de verschillende opties die je kunt gebruiken.


Als laatste kan Ahrefs minder nuttig zijn voor bepaalde type websites. Hoewel de tool handig is voor veel soorten websites, is het minder bruikbaar voor bepaalde typen. Een voorbeeld hiervan zijn lokale bedrijven die zich richten op een specifieke geografische locatie. Ahrefs geeft namelijk niet erg veel inzichten in lokale zoekopdrachten en is eigenlijk meer gericht op nationale en internationale zoekopdrachten. Voornamelijk voor lokale ondernemers kan dit een probleem zijn.


Tijd om te vergelijken

Nu we de voor- en nadelen van de twee populaire tools weten, is het tijd om te kijken naar de belangrijke verschillen tussen Semrush en Ahrefs.


Als eerste op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Semrush is over het algemeen gebruiksvriendelijker dan Ahrefs en heeft een meer intuïtieve gebruikersinterface. Dit maakt wellicht Semrush een goede keuze voor beginners die nog niet zo bekend zijn met SEO.


Daarnaast bieden beide tools uitgebreide mogelijkheden voor zoekwoordenonderzoek. Semrush heeft echter een iets grotere database met zoekwoorden en biedt ook meer gegevens over lokale zoekopdrachten dan Ahrefs.


Wel heeft Ahrefs een van de grootste backlink-databases van de markt, waardoor het een zeer krachtige tool is voor het analyseren van concurrenten en het identificeren van kansen voor linkbuilding. Semrush heeft ook een analysetool voor backlinks, maar deze is minder uitgebreid.


Semrush biedt daarnaast een uitgebreide site-audit-tool die je helpt problemen met je website te identificeren en op te lossen. Ahrefs heeft geen eigen site-audit-tool, maar je kunt wel gebruikmaken van de gratis tools van Ahrefs om een ​​snelle technische audit uit te voeren.


Is Semrush of Ahrefs beter?

Beide tools hebben veel te bieden en de keuze tussen Semrush en Ahrefs hangt af van je specifieke behoeften en doelen. Als je op zoek bent naar een alles-in-één SEO-tool met uitgebreide functies voor zoekwoordonderzoek, site-audit en het optimaliseren van de inhoud, dan is Semrush een betere keuze. Als je echter voornamelijk geïnteresseerd bent in backlink-analyse en concurrentieonderzoek, dan is Ahrefs de tool voor jou. Het is ook de moeite waard om op te merken dat Semrush iets duurder is dan Ahrefs, dus als budget een belangrijke overweging is, kan Ahrefs ook een betere optie zijn.


Kortom, het is belangrijk om te bepalen wat je precies nodig hebt van een SEO-tool en welke functies daarbij het belangrijkst zijn voor jou. Beide tools hebben hun eigen sterke en zwakke punten en de juiste keuze hangt af van jouw specifieke situatie en doelen. Ongeacht welke tool je kiest, zowel Semrush als Ahrefs zullen je helpen bij het verbeteren van je online aanwezigheid en het behalen van je SEO-doelen.


Gerelateerde artikelen

7 december
10 minuten
3 april
3 minuten
21 maart
5 minuten
28 februari
6 minuten

Zijn wij een match?

Benieuwd of wij een match zijn? Doe de test! Wij werken uitsluitend voor bedrijven met een duidelijke conversiedoel en ambitie om online te groeien. Om te achterhalen of wij een match zijn hebben we een test ontwikkeld. De test bestaat uit een aantal vragen en duurt niet langer dan een paar minuten om in te vullen. 


Heeft jullie website een duidelijk conversiedoel?
Maandelijks investeren in SEO en CRO helpt mijn bedrijf vooruit.
Wij zijn op zoek naar een bureau voor een duurzame samenwerking.
Wij zijn op zoek naar echte specialisten en niet naar een full service bureau.
Wij hechten waarde aan een pragmatische aanpak en transparantie (hands-on mentaliteit).

Ontvang het laatste nieuws van Go Online!

Wij versturen maximaal 1 keer per kwartaal een e-mail.