024 202 23 16

Wat zijn SEO teksten?

25 oktober 2021
1 minuut
Rachel Wennekes
SEO teksten zijn teksten die geschreven zijn om zo hoog mogelijk in de resultaten van zoekmachines als Google te kunnen ranken. SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Waar je voorheen de juiste zoekwoorden zoveel mogelijk in een tekst liet terugkomen, is keyworddichtheid tegenwoordig niet meer het toverwoord. Zoekmachines prikken hier vandaag de dag makkelijk doorheen en kunnen je hiervoor zelfs ‘straffen’. Goede SEO teksten combineren belangrijke zoektermen namelijk met waardevolle content en relevante informatie rondom de onderwerpen waarop mensen zoeken.

De bezoeker op de eerste plaats

Het algoritme van zoekmachines als Google is constant aan verandering onderhevig. Wat echter nooit verandert, is het feit dat de bezoeker altijd op de eerste plaats komt. Pas wanneer de content op je website waardevol genoeg is, kunnen de erin opgenomen zoekwoorden ervoor zorgen dat je écht hoger scoort in zoekmachine rankings. Een website dient dan ook niet voor zoekmachines, maar voor haar bezoekers te worden gemaakt. Dit in tegenstelling tot wat de term Search Engine Optimization je wellicht doet vermoeden. Deze stamt echter uit het tijdperk dat keywords het belangrijkst waren.

SEO teksten schrijven

Bij het schrijven van SEO teksten verwerk je de zoekwoorden strategisch in je tekst. Zo maak je de zogeheten ‘crawlers’ van zoekmachines als Google duidelijk waar jouw tekst over gaat. Een crawler is een bot die op systematische wijze websites doorzoekt. Schrijf je een SEO tekst, dan is het te allen tijde belangrijk om je doelgroep en hun doel te bepalen, het onderwerp en de boodschap van je tekst te bepalen en over de structuur na te denken. Tijdens het schrijven benadruk je voordelen, je unique selling point en welk probleem het door jou aangebodene kan oplossen.

Wat leveren SEO teksten op?

SEO teksten vormen een onderdeel van content marketing, een type marketing dat zich richt op online activiteiten. SEO teksten zijn een belangrijk onderdeel, maar er is tijd nodig om het effect van een goede tekst in de resultaten terug te zien. Zo zul je na enkele maanden nog geen verschil in de rankings zien. Geduld is dan ook geboden. Op de termijn helpen goede SEO teksten je met het ontvangen van meer relevante website bezoekers, meer conversie en een hogere ranking in de organische zoekresultaten. Ook zul je bekend raken als expert binnen jouw branche.